Zaterdag 2 mei Aftrap Duofiets seizoenOp zaterdag 2 mei gaf wethouder Kolkman de aftrap van ‘Duofietsen? Doen!’. Op de Brink stonden diverse duofietsen om uit te proberen. Kolkman fietste samen met Magda Sieckmeijer een rondje langs de Zandpoort en Welle gevolgd door nog vier duofietsen.

Magda Sieckmeijer woont in de wijk Platvoet met haar man. Magda heeft hersenletsel en kan door haar beperking niet zelfstandig fietsen. Magda: “Ik vind het leuk om samen te fietsen. Lekker bewegen en buiten zijn. Ik rijd wel op een scootmobiel maar dit is veel gezelliger en ook nog eens gezonder!” Voor Magda is het belangrijk dat er een vast en vertrouwd iemand meegaat en dat haar voeten vastgezet kunnen worden op de trappers van de duofiets. De meeste duofietsen in de gemeente Deventer hebben allerlei aanpassingen, zoals armleuningen en voetenbakjes.

Na de aftrap konden belangstellenden meer te weten komen over de duofietsen  in Deventer. De taakgroep Duofietsen Deventer was aanwezig samen met een aantal zorginstellingen. Er werd volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om een stukje te fietsen, zowel als passagier en als bestuurder. Zo konden inwoners van Deventer ervaren hoe leuk duofietsen is en waar je rekening mee moet houden als je met een duofiets op pad gaat.

Zorgroep Solis is een van de instellingen die duofietsen beschikbaar stelt voor wijkbewoners. Iemand die gaat duofietsen krijgt altijd eerst een instructie.  Niet alleen hoe de fiets werkt, maar o.a. ook waar je rekening mee moet houden in het verkeer, waar je wel en waar beter niet kunt fietsen.  Een van de vrijwilligers vertelt: “Voor passagiers is duofietsen echt een uitje. Je doet mensen zo’n enorm plezier met twee uurtjes fietsen.”‘Duofietsen? Doen!’ is ontstaan door samenwerking tussen wijkbewoners, zorginstellingen en een aantal zelfstandig professionals vanuit de Fabriek die dit deelconcept van harte faciliteren.
Zij vormen een taakgroep van WijDeventer. Mensen moeten tegenwoordig langer zelfstandig blijven wonen. En als je ouder wordt of beperkingen hebt is het vooral belangrijk om gezond te blijven en te blijven bewegen . Daarbij horen ook sociale activiteiten. Zorginstellingen hebben vaak voorzieningen, die wijkbewoners niet hebben, zoals bijvoorbeeld een duofiets. Tot nu toe waren deze alleen beschikbaar voor hun eigen bewoners. De taakgroep duofietsen heeft bereikt dat deze duofietsen nu ook door wijkbewoners gebruikt mogen worden.

De aftrap is ook nog even in het nieuws van Deventer RTV geweest. Klik hier om dit op uitzending gemist te bekijken.

Donderdag 7 mei is er ook nog media aandacht voor Duofietsen Deventer. Taakgroeplid Maria van Bavel wordt dan op Deventer Radio tussen 12.00 en 13.00 uur geïnterviewd. Klik hier om dit audio fragment te luisteren.